Axxes IT Consultancy

Spring I/O Barcelona 2019

Zoals in vorige blogs al duidelijk is geworden: Axxes is niet vies van conferenties! Eind mei probeerden we weer eens iets nieuws uit en hebben we deelgenomen aan Spring I/O, dé Spring conferentie bij uitstek. Het is de uitgelezen plaats om onder de motorkap van het Spring Framework te kijken, samen met professionals en enthousiastelingen van over heel de wereld. In totaal waren er meer dan 1100 aanwezigen, afkomstig uit maar liefst 46 verschillende landen. Zo’n 58 ervaren sprekers stonden klaar om het beste van zichzelf te geven en het Spring Framework helemaal uit de doeken te doen. Maar dat is nog niet alles, we maakten er namelijk een ware zonnige citytrip van: de conferentie ging door in … Barcelona!

Spring I/O Barcelona 2019

Spring Is Coming

Spring is een open source Java framework dat is ontstaan vanuit de doelstelling om de ontwikkeling van Java Enterprise applicaties te vereenvoudigen. Spring is dan ook een standaard geworden binnen de Java-wereld. Daarom verdient Spring zeker en vast zijn eigen conferentie. Tijdens sessies van 50 minuten, werden we ondergedompeld in allerhande onderwerpen die met Spring te maken hebben. Er was een goede balans tussen theorie, live coding en voorbeelden uit het werkveld. De verschillende sessies werden naadloos aan elkaar gepraat door Mark Dolan, een bekende Engelse komiek, schrijver en televisiepresentator. De conferentie viel samen met de tweejaarlijkse ‘Barcelona International Motor Show’. Dus buiten de overvloed aan IT’ers, waren er ook knappe wagens te bezichtigen. Dit allemaal in het Palau de Congressos in het centrum van het zonovergoten Barcelona.

Spring I/O Barcelona 2019

¿Qué me recomiendan?

We hebben heel veel interessante sessies gevolgd. Hierbij delen we graag wat ons van Spring I/O het meeste is bijgebleven.

Spring 5.2 Roadmap

Juergen Hoeller, één van de belangrijkste architecten bij Spring, beet de spits af en loodste het publiek door de roadmap van Spring 5.2. Deze nieuwste release van Spring wordt op 31 juli verwacht. Developers kunnen zich aan enkele nieuwigheden verwachten, zoals Reactive Transaction Management, startup optimalisatie, RSocket Messaging enzovoort. Al deze nieuwigheden kwamen ook nog uitgebreid aan bod in andere sessies.

Project Reactor and Webflux

Reactive Programming is de volgende mijlpaal voor het Spring Framework. Daarom zet Pivotal nu heel hard in op Project Reactor en Webflux. Violeta Georgieva en Ben Hale van Pivotal kwamen ons meer uitleg geven over hun werkwijze om Spring reactive te maken.

Het Reactive Manifesto schrijft voor dat een systeem Reactive is als het ‘responsive, resilient, elastic en message-driven’ is. Reactive Programming is eigenlijk een uitgebreidere vorm van het Observer Pattern, waarbij data als een stroom bekeken wordt waarop men zich kan subscriben. Het ‘non-blocking behavior’ van Reactive Programming zorgt voor een betere gebruikerservaring.

Chaos engineering – withstanding turbulent conditions in production

Waarom is een applicatie naar productie brengen toch altijd een beetje spannend? Blijkbaar geven al onze unit-, integratie- en acceptatie testen dan toch niet het gevoel van zekerheid waarnaar we verlangen. Het is belangrijk dat je op voorhand weet wat er allemaal kan fout gaan op productie en dat is waar chaos engineering in het spel komt. Met behulp van een Chaos Monkey voor Spring Boot hebben we tijdens deze sessie een applicatie onder druk gezet en bekeken hoe we een chaos experiment kunnen automatiseren.

How fast is Spring?

Dave Syer van Pivotal wou ons duidelijk maken dat Spring toch niet zo traag is dan dat iedereen denkt. We moeten hem als engineer bij Pivotal natuurlijk niet zomaar op zijn woord geloven en dat besefte hij maar al te goed. Iteratief begon hij de applicatie aan te passen en de runtime cost te meten.

De conclusie? Er zijn veel optionele features in Spring en je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Pivotal steekt heel veel tijd in de performance van Spring. Elke release probeert men zaken toe te voegen (of net te verwijderen) die ten goede komen van de performance, zoals bijvoorbeeld lazy bean initialization in Spring Boot 2.2.

Event-Driven Microservices with Axon and Spring Boot: excitingly boring

Het bouwen van een event-driven applicatie met CQRS is enorm saai als je Spring Boot en Axon gebruikt, aldus Allard Buijze van AxonIQ. Saai, in de zin van dat het allemaal vanzelf gaat. Tijdens deze live coding sessies werden we ondergedompeld in Axon en hoe mooi het aansluit bij de nieuwste functionaliteiten van Spring.

Dos cervezas por favor!

Spring I/O Barcelona 2019Als je in Barcelona bent, moet je natuurlijk ook een beetje de toerist uithangen. Na de conferentie hebben we nog een bezoek gebracht aan de Sagrada Familia. De eerste steen van dit impressionante gebouw is gelegd in 1882 en in 2026 zou het volledig af moeten zijn. We weten niet of ze scrum hebben gebruikt, maar het lijkt ons toch eens tijd voor een retrospective! Als je in Spanje bent, moet je natuurlijk ook goed eten. We hadden al snel onze voeten onder tafel geschoven bij een authentiek restaurant in de Barri Gòtic (Gotische wijk), waar we hebben mogen genieten van de Spaanse specialiteiten. Het moet leuk zijn geweest, want het restaurant was uiteindelijk helemaal leeg toen we vertrokken. Binnen Axxes is er altijd plaats voor teambuilding!

Kortom, Spring I/O in Barcelona was een zeer leerrijke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. De bekende uitspraak ‘I know nothing… I am from Barcelona’ lijkt dan toch niet te kloppen!

Website Spring I/O: https://2019.springio.net/
Je kan alle sessies herbekijken via volgende link: https://www.youtube.com/channel/UCLMPXsvSrhNPN3i9h-u8PYg/videos

Over de auteur

Sander Peeters

Sander Peeters

Java Developer

Deel dit artikel

LEER ONS BETER KENNEN

Maak alvast beter kennis met Axxes en onze bedrijfscultuur!

Op zoek naar Spring expertise of uitdagingen?

Let's talk!

Blijf op de hoogte van nieuws en updates in de sector