Axxes IT Consultancy

Axxes goes Smashing

SmashingConf reportHet online magazine Smashing Magazine organiseert jaarlijks een aantal conferenties. Wij hadden van 5 t.e.m. 8 februari het geluk om naar het lieftallige en drukke Londen te mogen afzakken. In Shoreditch, een druk bevolkte buurt in het noordoostelijke deel van het centrum van Londen, moest de thuishaven van het Londens Symfonisch Orkest, de St Luke’s kerk, plaatsmaken voor een conferentie die voornamelijk gefocust was rond Web Performance. Web performance kan je zeer ruim zien. Met onderwerpen als HTTP/2 tot flexbox, font loading API’s of zelfs image optimalisatie, bracht Smashing Magazine een breed palet aan onderwerpen op de plank.

Dag 1

Smashing Conference 2018 - LondenOok dit jaar was er de mogelijkheid om naast de conferentie te kiezen tussen enkele workshops. Wij kozen voor de workshop New Front-end Adventures in Responsive Design, door Vitaly Friedman, oprichter en brein achter Smashing Magazine en veelgevraagd spreker op andere conferenties.

Deze workshop ging door in de gloednieuwe kantoren van Amazon Londen, welke voor elke gemiddelde IT’er een attractie op zichzelf zijn. De focus van deze workshop lag op de nieuwe webtechnieken als HTTP/2, Flexbox, CSS Grid, font loading API’s en service workers.

Het was duidelijk te merken dat Vitaly dit meer deed aangezien de dag voorbij gevlogen is. Hij wisselde handige tips en tricks af met interessante weetjes over hoe een browser nu eigenlijk bepaalde code afhandelt. Vooral de afwisseling tussen de technische uiteenzettingen vergezeld met praktische oefeningen, anekdotes uit vorige banen en het opzetten van de nieuwe website van Smashing Magazine, maakte het een luchtige dag. Een dag vol nieuwe technieken om onze eigen web development skills naar een hoger niveau te brengen.

‘s Avonds lag er nog een Jam Session op het programma, waar iedereen welkom was om interessante ideeën of nieuwe technologieën te komen voorstellen. Zo gaf Christian Heilmann, een developer evangelist bij Microsoft, een talk over Five ways to be a happier JavaScript developer, maar waren er ook minder bekende sprekers als Francesca Marano die ons uitnodigde om mee te helpen aan de groei van de WordPress community. Na de talks was er de mogelijkheid om wat te netwerken met de sprekers en de andere aanwezigen.

Dag 2

Smashing Conference 2018 - LondenDit was de eerste dag van de échte conferentie. Vandaag waren er onder meer sessies over hoe je het best de snelheid van je website kan meten, hoe je web performance in je build of deploy proces kan integreren, hoe advertenties en andere third party scripts je website vertragen, … Daarnaast waren er ook talks over het optimaliseren van images, tips over het inladen van fonts, een introductie van CSS Grid en de nieuwste dingen in Chrome Devtools. Zoals je ziet was er voor ieders wat wils maar wel gefocust op web performance.

Ook vandaag was er ‘s avonds een party waar je kon eten, drinken, netwerken en spelletjes spelen. Daarnaast kon je alweer een talk volgen van Christian Heilmann, maar dit keer over Taking The Vile Out Of Privilege, waar hij ons grondig probeerde wijs te maken dat wij , als web developers, gelukkiger moeten zijn met wat we hebben en kunnen.

Dag 3

Smashing Conference London 2018De tweede dag van de conferentie bracht ons meer zoals de eerste. Ook deze dag bood ons bekende sprekers zoals: Yoav Weiss, Allison McKnight en de grote Jake Archibald. Zij brachten onderwerpen als Resource Loading, Performant animations en Javascript Engine Internals. Ook van deze onderwerpen hebben we zeer veel kunnen opsteken en rechtstreeks kunnen meenemen in onze dagelijkse ontwikkelingen als Web developer.

 

Tijdens de middag woonde we een korte sessie bij van Phil Hawksworth, momenteel tewerkgesteld bij het Netlify, die een presentatie gaf over hun platform perfect voor de nieuwe trend in de Web development wereld: JAM. De JAM Stack, dat staat voor Javascript-Api en Markup, valt ideaal te combineren met het platform dat Netlify (en enkele anderen) aanbieden. Meeste (Web) developers zijn gewoon om webpagina’s Server-side te renderen of te kiezen voor Client-side frameworks als Angular of React. De JAM stack is geen van beide. JAM Stack websites zijn webpagina’s aangeboden door CDN’s, gegenereerd at BUILD time. Templating languages of zware javascript frameworks worden dus vervangen door oldschool pure HTML die eventueel enhanced wordt met enkele lijnen javascript.

 

De talk die echter het meest is bijgebleven is deze van de wereldberoemde Jake Archibald: The Event Loop.  Hij staat bekend als iemand die zijn eindeloze kennis over web development afwisselt met een degelijke dosis humor afgetopt met een duidelijke en geanimeerde presentatie.  Een talk over het brein van de hedendaagse browser. Jake ging dieper in over hoe een webbrowser zijn vele beslissingen die hij vandaag moet neemt, uitvoert en bepaalt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jake aangeduid werd om de laatste talk van de conferentie te geven. Een fantastische presentatie om een fantastische 3-daagse af te sluiten. #peaceout

PS: Voor degenen die alle talks en slides zelf even willen bekijken, deze zijn te vinden op https://smashingconf.com/london-2018/

 

Conference report geschreven door Joey Comhaire, Yannick Van der Jonckheyd en Kenneth De Win.

Deel dit artikel

LEER ONS BETER KENNEN

Maak alvast beter kennis met Axxes en onze bedrijfscultuur!

Vind jij conferences bijwonen ook zo belangrijk?

Maak deel uit van een team waarbij opleiding en ontwikkeling centraal staan!

Blijf op de hoogte van nieuws en updates in de sector