Na 2 maanden traineeship en ongeveer 4 maanden op mijn eerste project bij de klant, vertrok ik voor een keertje niet naar Brussel, maar wel naar Gent. Daar vond namelijk de 9de editie van Cfgmgmtcamp plaats. Dat is een conferentie over, u raadt het al, configuratiemanagement (de klinkers in de naam mag je trouwens gewoon uitspreken) in alle mogelijke vormen. De focus ligt op het automatiseren van Open Source infrastructuur.
Het is al mijn 3de conferentie sinds ik 6 maanden geleden bij Axxes begon. In 2019 mochten we er namelijk ook bij zijn op de 10de verjaardag van de Devopsdays in Gent, en bij Haxx, de conferentie voor en door Axxes.
Blijven bijleren is essentieel voor goede consultants, vandaar ook dat de Open Source Infra-consultants van Axxes voltallig aanwezig zijn!
Na een croissant, een glaasje fruitsap en – uiteraard, we zijn immers IT’ers – een tas koffie, beginnen we met een plenaire gedeelte in het grote auditorium van de HOGENT. Een korte samenvatting van mijn favoriete topics volgt.
Met configuratiemanagement beschermen we ons tegen de problemen die kunnen ontstaan wanneer systeembeheerders manueel wijzigingen doorvoeren op een systeem, en dit systeem zo in een soort “onbekende” staat brengen. De eerste talk bespreekt op grappige anekdotische wijze hoe zelfs goed ontwikkelde configuratie management systemen af en toe wel eens kunnen zorgen voor een dergelijke “onbekende” staat (twee “dezelfde” systemen die een verschillende versie van een applicatie draaien, bijvoorbeeld).
Deze talk gaat over de toegevoegde complexiteit van configuratie management, en over de vele tools die reeds werden ontwikkeld om te kunnen omgaan met die complexiteit. Het gaat zelfs over tools die andere tools vereenvoudigen of uitbreiden (tool-ception?). Eric Sorenson benadrukt dat het fantastisch is dat we als Open Source enthousiastelingen niet bang zijn om tools te schrijven om ons eigen werk te vereenvoudigen, maar benadrukt dat samenwerken beter kan. Voor je een nieuwe tool begint te ontwikkelen, kijk je dus best even na of je geen bestaande tool kan uitbreiden met je gewenste functionaliteit!
In de namiddag splitst de conferentie op in verschillende tracks. Cfgmgmtcamp (ja, ik kijk drie keer na of alle letters juist staan…) wou vanaf deze conferentie afstappen van tracks die zich voornamelijk op één tool focussen. Dit voornemen is half en half geslaagd, met tracks over monitoring en testing. Maar de vertrouwde Kubernetes en Ansible tracks doen ook opnieuw hun tour of duty. Enkele highlights volgen.
Veel organisaties zijn de wondere wereld van configuratie management voorzichtig ingestapt met Ansible. Ansible is een uitstekende tool om een bepaalde “desired state” te beschrijven voor een systeem, maar is niet heel geschikt om het systeem in die “desired state” te houden. Salt is een tool die daar meer mogelijkheden voor aanbied. Deze talk bespreekt het gebruik van Ansible configuratie in Salt. Zo zorg je ervoor dat een organisatie met een bestaande Ansible codebase deze kan blijven gebruiken.
Na een nachtje slapen begint de 2de dag van Cfgmgmtcamp net zoals gisteren: met ontbijt. Of misschien toch niet, want de koffie was pas 2 minuten voor de start van de eerste sessie klaar. Dus er liepen heel wat verweesde IT’ers rond op zoek naar hun koffie.
Net zoals gisteren vinden er in de voormiddag eerst enkele sessies plaats die door iedereen gevolgd worden. Één van deze sessies was “I got 99 problems and a bash DSL ain’t one of them”. Hierin kwamen verschillende ergernissen en problemen boven waarmee system engineers die config management tools gebruiken mee in contact komen. Één van de grootste ergernissen is de overvloed aan tools. De spreker had alle verschillende tools verzameld die worden gebruikt voor config management en kwam uit boven de 100(!) tools. Elke ontwikkelaar heeft immers zijn eigen tool. De boodschap is: stop met nieuwe tools maken, we hebben er genoeg (van)!
Na ’s middags onze maag te vullen, kunnen we er terug tegen aan voor de verschillende sessies die in de namiddag plaatsvinden. Ik heb de sessie gevolgd over “Designing and building a Large Scale CD system”. Hierin werd besproken hoe je continuous deployment kan toepassen op grote schaal, aan de hand van de tool Choria. Dit is een CLI tool die CD systemen kan beheren en monitoren via het client-server model, waarbij 1 enkele server meer dan 10 000 servers kan aanspreken. Hierdoor is Choria een krachtige tool die je samen met Puppet kan gebruiken om snel en eenvoudig naar duizenden systemen te deployen. Dit is dus zeker een technologie die we in de toekomst in de gaten moeten houden.
Het is een jaarlijkse gewoonte op Cfgmgmtcamp om wafels te serveren aan alle deelnemers, zodat ze klaar zijn voor de laatste sessies van Cfgmgmtcamp. De talk “Challenges of Internet of Things at scale” gaf ons een kijk op hoe je IoT devices op grote schaal kan beheren en welke valkuilen er zijn. De spreker legde eerst de werking van IoT devices in het algemeen uit om vanuit dit standpunt de huidige problematiek te bespreken. Zoals te weinig updates en slechte security door default wachtwoorden te gebruiken etc. Vervolgens heeft de spreker ons getoond hoe je met device/config management IoT devices efficiënt kan beheren zonder dat je het overzicht verliest.
Na deze talk zat Cfgmgmtcamp erop en was het tijd om naar huis te rijden. Het waren 2 boeiende en leerrijke dagen waarin we kennis gemaakt hebben met veel nieuwe tools. Die zullen we in onze verdere loopbaan als Open Source consultant waarschijnlijk nog tegenkomen.
Geschreven door Bart Verhoeven en Arne Walschap.
Maak alvast beter kennis met Axxes en onze bedrijfscultuur!