Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.
Boost Graphics
Ze tellen 25 medewerkers in België, maar door de omvang die ze draaien hebben ze enkel concurrenten op internationaal niveau. Ze bestaan ondertussen 6 jaar en voeren opdrachten uit voor o.a. VRT en VTM. Boost Graphics, gegroeid uit de wil van EMG om een complete service te kunnen bieden, is goed bezig. Denk aan live graphics, augmented reality, motion & (set) design.
We spraken met Frank Temmerman, afdelingshoofd bij Boost Graphics. Reeds twee jaar stuurt hij er zes departementen aan: grafisch, creatief, motion, technical motion, development en life.
Dag, Frank. Kan je ons even vertellen wat Boost Graphics doet?
Boost Graphics maakt onderdeel uit van EMG België. Wij zijn de grafische afdeling van EMG, dus wij zorgen dat alles grafieken zijn. Daarom dat we ook verschillende departementen hebben. We voorzien werkelijk alles van broadcastgrafieken, over special effects tot print. Al die disciplines zitten bij ons. Dat betekent dat je bij ons een heel aparte mix van zowel creatieve, technische als creatief-technische mensen ziet rondlopen.
Op welke projecten werken jullie momenteel?
Van omvang, omzet en grootte blijft de Tour de France enorm belangrijk. Wij hebben ook een volledige re-branding gedaan van Play Sports, een betalende sportzender, waarvoor we ook een virtuele set extension aan de studio hebben gemaakt zodanig dat alle faciliteiten verborgen worden en het een extra grafisch element vormt.
Liggen jullie opdrachten vooral binnen de sportsector?
We hebben andere klanten ook: onze afdeling motion-design (de creatieve mensen) ontwikkelt visuele identiteiten voor broadcasters en hun programma’s. Het meest recente project is ‘De dag van vandaag’, een quiz die gepresenteerd werd door Bart Cannaerts. Wij ontwierpen het logo en bepaalden welke grafieken in de schermen kwamen en hoe deze eruit zagen. We hebben hetzelfde gedaan voor de ‘De jaren 80 voor tieners’ met Steven Van Herreweghe en ‘Het grote onbekende’ met Luk Haekens. Wij werken samen met de klant en vragen hen hoe ze graag willen dat het programma grafisch omkaderd wordt, wat de identiteit is van het programma.
Hoe zie jij innovatie binnen Boost Graphics?
Bij het kijken naar bepaalde uitzendingen staan we regelmatig stil bij het feit of we nog iets missen. We streven altijd om het nog beter te doen. Hoe kunnen we sneller, goedkoper en productiever aan de slag gaan. We kijken ook naar wat de concurrentie doet. We proberen zaken te misbruiken in de zin van: dit dient daarvoor maar we gaan proberen om het voor x ook te gebruiken. We willen de concurrentie een stap voor zijn waardoor de klant op het eind van het contract geen andere keuze heeft dan te zeggen dat ze resoluut opnieuw voor ons zouden kiezen. We proberen zo current mogelijk te blijven. We zijn ook bezig met innovatieprojecten gelinkt aan de Universiteit Gent in verband met beeldanalyse.
Wat mij opviel is dat de consultants die jullie aanboden zich heel snel inwerkten. Op een week waren ze ‘ready to go’ en meer dan louter uitvoerend personeel. Ze dachten mee en waren zeer waardevol.
Hoe is de samenwerking met Axxes gestart?
Ik was op zoek naar externe hulp voor development want we moesten heel wat werk verzetten. Als de deadline niet verschuift en de scope verbreedt, dan zoek je versterking.
Waarbij konden jullie extra mankracht gebruiken?
Jullie Axxes’ers hebben meegewerkt aan 2 projecten: de cycling app en Team Radio. De cycling app bestaat uit verschillende onderdelen en gebruiken wij om grafieken met interessante data te tonen tijdens de koers. Hierdoor krijgen kijkers meer info over de klimgraad en snelheid van de renner, maar bv. ook over de locatie die ze passeren.
Team Radio was een nieuw project van onze klant Amaury Sport Organisation (A.S.O) dat tijdens de Tour de France Femmes in 2022 op antenne gegaan is. Deze tool hebben jullie consultants van scratch gemaakt (zowel back-end als alle logica en data verzameld).
A.S.O is de overkoepelende organisatie die instaat voor de productie van o.a. de Ronde van Frankrijk, Parijs-Roubaix, Dakkar, de Arctic-race van Noorwegen... Ze zijn al drie jaar klant bij ons.
Kan je het Team Radio proces beschrijven van achter de schermen tot wat wij als kijker op het scherm zien?
Het project is vergelijkbaar met wanneer je naar Formule 1 kijkt en je de communicatie tussen de chauffeur en zijn team hoort. In ons geval werkt het ook zo. Wij nemen de communicatie op tussen de teamwagens en de chauffeur, en als we dat ook zouden doen voor de wielrenners dan nemen we bijvoorbeeld 23 kanalen audio op. We doen dit voor alle teams en dat wordt allemaal opgeslagen. Al die conversaties worden vertaald, omgezet naar script en dan gelezen. Elke redacteur monitort 4 à 5 kanalen. Als de redactie vindt dat er iets interessant tussen zit om te tonen op antenne, dan wordt die desbetreffende clip gemaakt. Er wordt vervolgens in hiërarchie beslist of het effectief interessant genoeg is om uit te zenden én of we het wedstrijdverloop niet zouden verstoren door die clip te geven. Als we sommige informatie, zoals de communicatie tussen de renner en zijn team, te vroeg zouden tonen, zouden we de strategie van een team vrijgeven. Vervolgens hoort de kijker het gekozen geluidsfragment met een visueel grafiekje dat audio voorstelt.
Hoe snel gaat dit allemaal?
Het mag niet té realtime zijn vanwege het net aangehaalde risico, maar in principe is het realtime. Het wordt gegeven vanaf 30 seconden tot een uur nadat het gesprek heeft plaatsgevonden.
Het is voor mij zeer waardevol wanneer iemand zegt dat iets op een betere manier gedaan kan worden. Zeker als je iemand inhuurt met de titel ‘consultant’, dan verwacht ik niet alleen uitvoerend personeel. Ook is het belangrijk om te voelen dat ze deel uitmaken van het bedrijf.
Welke rollen werden door Axxes ingevuld?
Vooral developers en een aantal die ook heel bevredigend de rol van scrum master overgenomen hebben. Wat mij opviel is dat de consultants die jullie aanboden zich heel snel inwerkten. Op een week waren ze ‘ready to go’ en meer dan louter uitvoerend personeel. Ze dachten mee en waren zeer waardevol. Dat is aangenaam werken. Ons toenmalig hoofd van development Thomas heeft zich een paar keer laten vervangen door Tim. Daardoor waren er dus twee manieren van aanpak, maar dat werkte zeer goed. In beide manieren hebben zij perfect meegewerkt. Ik hoor alleen maar veel goodwill en tevredenheid.
Over welke technology stack spreken we dan?
Back-end in .NET core 3.1 en front-end in WPF zoals de overige in-house tools.
Wat vind jij belangrijk bij het inschakelen van consultants?
Mijn grootste zorg is altijd hoe snel ze mee zijn met het project. Dus mijn verwachting is dat de mensen die ingehuurd worden zo snel mogelijk meedraaien in het project. Ik ben geen micromanager en ik doe dat ook niet graag. Ik hoop dan dat ze meedenken, meehelpen en dus niet alleen uitvoeren. Ik vind het ook aangenaam dat mensen signaleren als er in hun ogen iets fout gaat. Het is voor mij zeer waardevol wanneer iemand zegt dat iets op een betere manier gedaan kan worden. Zeker als je iemand inhuurt met de titel ‘consultant’, dan verwacht ik niet alleen uitvoerend personeel. Ook is het belangrijk om te voelen dat ze deel uitmaken van het bedrijf. Deze verwachtingen hebben de consultants van Axxes zeker volbracht. Wanneer het nodig is, doen we met veel plezier terug beroep op jullie diensten.
Photo credits: Boost Graphics
Benieuwd naar andere software development cases?
Check hier de reference case van Uitgeverij VAN IN.