Your web browser is out of date. Update your browser for more security, speed and the best experience on this site.
Boven water blijven in een zee van Open Source tools
Binnen de Open Source wereld bestaan er vandaag ontzettend veel verschillende tools. Sander is Site Reliability Engineer bij Worldline en noemt zichzelf één van de ‘Linux Guys’ binnen Axxes. We vroegen hem hoe hij de toekomst ziet van Open Source en welke trends de DevOps-Walhalla zullen shapen. We bekijken hoe je de juiste tool kan selecteren in het steeds groeiende aanbod aan Open Source tools. De belangrijkste uitdaging volgens Sander: het behouden van een balans tussen enerzijds je persoonlijke voorkeuren en expertise en anderzijds de noden van het bedrijf.
DevOps als een manier van samenwerken
Sander vindt het belangrijk om te starten met een kanttekening bij wat hij begrijpt onder de term ‘DevOps’. Voor Sander is ‘DevOps’ een manier van werken waarbij de samenwerking tussen ‘Development’ en ‘Operations’ centraal staat. Het start natuurlijk allemaal met een goed samengesteld DevOps team, maar een echte Devops cultuur is veel meer dan dat. Een echte DevOps Engineer is voor hem iemand die bij zijn of haar collega’s van development of – omgekeerd – infrastructuur op zoek gaat naar de kennis waar hij zelf niet over beschikt. Steeds meer wordt infrastructuur gebouwd met code, het zogenaamde ‘Infrastructure as Code’. Dit betekent dat infrastructuur kan leren van development, maar ook vice versa. Zo trekt Sander de ‘DevOps’ denkwijze graag open. Hij is namelijk een grote voorstander van goede communicatie tussen ‘Dev’ en ‘Ops’ waarbij er veel naar elkaar geluisterd wordt. Op die manier krijg je van beide kanten de beste inzichten.
DevOps is een manier van werken waarbij de samenwerking tussen ‘Dev’ en ‘Ops’ centraal staat. Een DevOps cultuur ontstaat pas echt wanneer je je denkwijze opentrekt en veel naar elkaar luistert, zodat je beide kanten snapt en inzichten krijgt.
Wat is de algemene trend binnen DevOps?
Infrastructure as Code (IaC) of programmeerbare infrastructuur wordt steeds belangrijker. Alles gaat en moet steeds sneller. Bij Sander zijn eerste job was de levertermijn voor een nieuwe virtuele machine minstens een week. Iets wat hij zich vandaag de dag niet meer kan inbeelden. Nu spendeer je slechts een paar minuten aan het opzetten van een nieuwe machine. Met IaC kan je niet alleen sneller werken, maar kan je ook een betere kwaliteit garanderen. Elke machine wordt namelijk volgens de standaard geconfigureerd. De kans dat er dus iets misloopt of er fouten in zitten, is veel kleiner. Dit zijn de voordelen die je bekomt door alles in code te definiëren.
Wat zullen onmisbare tools zijn?
Binnen de wereld van infrastructuur merkt Sander dat de Open Source declaratieve tool Terraform zeer populair is. En terecht als je het hem vraagt. Terraform is namelijk zeer sterk in het opzetten en afbreken van infrastructuur. Zeker bij toepassingen waarvoor een API gebruikt wordt. Daarom is Terraform ook zo geliefd bij het deployen van cloud infrastructuur. Elke cloud provider heeft namelijk een zeer uitgebreide API-ondersteuning.
Wanneer we het hebben over configuratie kijkt Sander meer in de richting van Ansible, een configuratiemanagementplatform waarmee storage, servers en netwerken geautomatiseerd kunnen worden. Sander is zelf een grote fan van Ansible. De voornaamste reden hiervoor is eenvoud. Bij Ansible wordt alles gedefinieerd in eenvoudige YAML-files of tekstbestanden. Deze zijn overzichtelijk en bevatten weinig complexiteit. In een organisatie kan je niet verwachten dat iedereen altijd alles onmiddellijk kent. Maar bij Ansible heb je geen diepgaande kennis nodig om het platform te begrijpen. Dit maakt het makkelijk om ook andere collega’s in het verhaal te betrekken.
Welke trends volgens mij DevOps zullen shapen? Infrastructure as a code wordt steeds belangrijker. Daarnaast verwacht ik dat er naast de hype rond Kubernetes ook andere alternatieven zoals Nomad aan populariteit zullen winnen.
Welke trend zullen we minder zien in de toekomst?
Sander verwacht dat de hype rond Kubernetes, het open-source platform voor containerorkestratie, zal stabiliseren. Hoewel het een fantastische technologie is, blijft hij kritisch. “Kubernetes heeft zeker goede functionaliteiten, maar ik merk dat sommige bedrijven Kubernetes ook implementeren ‘omdat het de toekomst is’. Wat echter soms vergeten wordt, is dat Kubernetes ook een grote complexiteit met zich meebrengt. Naast de migratie zijn netwerking, storage, pipeline deployment, logging… ook allemaal zaken die je moet voorzien.” Volgens Sander is het voor bedrijven dus belangrijk om het volledige plaatje in kaart te brengen en goed te begrijpen welke impact het gebruik van Kubernetes zal hebben.
Welke alternatieven bestaan er voor Kubernetes?
Naast Kubernetes zijn er naar Sander zijn ervaring ook andere alternatieven in populariteit aan het toenemen. Hij verdiept zich vandaag in Nomad, de Kubernetes tegenhanger van Hashicorp. “Hoewel Nomad minder functionaliteiten aanbiedt dan Kubernetes, sta ik wel versteld van de eenvoud en flexibiliteit van de tool.” Zo ondervond Sander proefondervindelijk dat de installatie vrij vlot verloopt en dat je al snel je eerste job gescheduled hebt. Voor een organisatie die enkel op zoek is naar een tool om jobs automatisch uit te rollen en het overzicht te bewaren, is Nomad eigenlijk een ideale keuze.
Hoe selecteer je de juiste tool binnen het ruime aanbod aan Open Source tools?
We vroegen aan Sander hoe je nu juist de beste tool kan selecteren in het steeds groeiende aanbod aan Open Source tools. Zijn advies is om hierbij rekening te houden met drie factoren:
- Je eigen technische expertise
- De kennis binnen het bedrijf
- De stabiliteit en support van een tool
Bij de keuze in tools zijn er dus verschillende zaken die je best mee in rekening neemt. Je hebt als IT-expert eerst en vooral je eigen technische expertise die je reeds hebt opgebouwd. Dat is al een serieuze basis en deze voorkennis geeft je heel wat voorsprong in het verloop van een project.
Naast je eigen expertise, is het ook belangrijk om rekening te houden met de in-house kennis van het bedrijf zelf. Of beter gezegd: met de expertise van je collega’s. Een belangrijke vraag is natuurlijk of de tool al gebruikt wordt binnen de onderneming. Daarnaast houdt Sander als consultant steeds in het achterhoofd dat hij niet de enige mag zijn die kennis heeft van een bepaalde tool. Een situatie die je namelijk wil vermijden is dat wanneer er één iemand vertrekt, alle expertise wegvalt.
Ten slotte speelt de stabiliteit en support van een tool een cruciale rol. Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten hoe stabiel een tool al dan niet is. Eigen aan Open Source is dat iedereen een tool kan ontwikkelen en op het internet plaatsen. Daarom moet je alert zijn bij het gebruik van dergelijke tools in een productieomgeving. Er zijn enkele zaken waarop je kan letten bij het achterhalen van de betrouwbaarheid. Zo hebben tools die gelinkt zijn aan een bekend bedrijf al een bepaalde credibiliteit. De grootte en het enthousiasme van de community die meebouwt aan de opensourcesoftware is ook een goede maatstaf. Hoe sterker de Open Source cultuur, hoe groter de kans dat je oplossingen vindt bij problemen.
Kortom, bij het maken van een keuze is het dus belangrijk om een situatieschets te maken van je bedrijf, de stabiliteit van de tool en je eigen kennis. De afweging tussen deze drie factoren vindt Sander zeer boeiend. “Het is onze taak als IT-consultant om daar de juiste balans in te vinden” sluit Sander af.
Bij de selectie van een tool is het de kunst om de balans te houden tussen verschillende factoren. Zo heb je de in-house expertise van de klant, de noden van het bedrijf, de stabiliteit van de tool, maar natuurlijk ook je eigen kennis. Het is onze taak als consultant om hier de juiste balans in te vinden.
Over Sander
Sander maakt al 3 jaar onderdeel uit van de Axxes INFRA league en is momenteel als Site Reliability Engineer werkzaam bij Worldline. Hij noemt zichzelf één van de ‘Linux Guys’ binnen Axxes. Sander is zeer gepassioneerd door technologie. Als kind schroefde hij alle defecte huishoudtoestellen open om toch maar te weten hoe alles werkte. Tegenwoordig draait het allemaal wel wat meer rond computers. Maar toch blijft de schroevendraaier nooit veraf.
Op de hoogte blijven van Axxes Insights?
Is het kennen van application architecture en code als QA engineer een blessing of een curse?
Duik mee in de grootste vraagstukken over de frictie tussen “QA” en “DEV”!