Axxes IT Consultancy

Wat heeft Axxes ooit voor mij gedaan?

Toen ik de vraag kreeg om mijn carrière bij Axxes eens op een rijtje te zetten, was dat de eerste vraag die door mijn hoofd schoot. Ik had toch zeker al die kansen zelf gegrepen en er zelf keihard voor gewerkt? Nadat ik de tijd heb genomen om het verhaal hieronder op een rijtje te zetten, schaam ik me bijna voor die gedachte.

Het begin
(The end is the beginning is the end – The Smashing Pumpkins)

Eigenlijk begon mijn carrière bij Axxes al met een enorme blijk van vertrouwen. Ze hebben mij namelijk aangeworven op het moment dat mijn vrouw in verwachting was van ons eerste kindje. Mijn opstart stond enkele weken na de bevalling gepland. En zoals elke ouder kan bevestigen, is dat op zijn minst gezegd een turbulente periode. Een periode waarin je je hele leven, inclusief je job, in vraag durft te stellen.

Maar Axxes waagde die sprong. En om hun keuze kracht bij te zetten lieten ze in het moederhuis een grote ruiker bloemen afleveren. Nog voor ik bij hun aan de slag was. Dat gaf mij nog meer goesting om erin te vliegen. En het klikte tussen mij en mijn nieuwe werkgever. Een warm onthaal, meteen een leuk project en een luisterend oor als het gaat over doelen en ambities.

Projecten & opleidingen
(Learn to Fly – Foo Fighters)

Als consultant breng je zowat al je tijd bij de klant door. Daarom is het belangrijk dat je je opdracht graag doet en dat de inhoud ervan aansluit met jouw ambities en doelen. Dat hebben ze bij Axxes gelukkig begrepen. Wanneer ik terugkijk naar alle projecten die ik bij Axxes heb gedaan, zie ik een patroon. Er was telkens een uitdaging, zodat ik mijn grenzen kon verleggen. En ik heb er altijd die extra stap voor mijn eigen carrière kunnen vinden.

Er waren projecten waar ik technisch veel heb bijgeleerd, waar ik de kans heb gekregen om voor het eerst een team te leiden, waar ik mensen heb mogen coachen, enz. En zo is de medior developer die 7 jaar geleden bij Axxes begon uitgegroeid tot een senior, een technische trekker die veel meer kan dan enkel code schrijven.

Ook bij alle opleidingen wordt er gekeken naar ‘the next step’. Iedereen heeft bij Axxes ook zelf inspraak in zijn opleidingstraject. Ik heb daarom altijd opleidingen kunnen volgen die op dat moment in mijn carrière een echte meerwaarde betekenden. Er is geen vast programma, waardoor ik als een van de eersten bij Axxes bijvoorbeeld de Architect’s Master Class en NDC Oslo heb kunnen bijwonen.

Een podium
(Stagefright – Def Leppard)

Ik ben iemand die veel energie haalt uit kennis delen. Dat heb ik altijd wel aangevoeld. Maar bij Axxes heb ik daar voor het eerst iets mee gedaan. Er werd mij als het ware altijd het volgende ‘podium’ aangereikt. Het begon met de occasionele avond van kennisdeling in bescheiden groep, wat we bij Axxes Competence Centers noemen. Daarna volgde een talk op een user groep (Visug), waarvoor Axxes de zaal en de catering sponsorde.

Elk jaar wordt er een groep pas afgestudeerden aangeworven. Die moeten uiteraard nog verder opgeleid worden. Dat traineeship is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig product dat we ook aan klanten verkopen. Dus ook daar sta ik wel vaker voor een groep.

Talks Hannes

En ook het volgende podium was al een tijdje in mijn vizier: spreken op een conferentie. In die wereld is er veel concurrentie, dus dat heeft een tijdje op zich laten wachten. Gelukkig kon ik in de tussentijd al eens proeven van de ‘partner stage’ op Techorama, waar Axxes als partner een spreker mocht voordragen. En een tijdje geleden kwam het verlossende bericht: ik mocht gaan spreken op Build Stuff in Litouwen. Axxes kocht prompt 4 tickets, zodat enkele collega’s mij op die trip konden vergezellen. En ook NDC Porto staat al op mijn agenda voor 2019.

Werk & privé
(Come Out and Play – The Offspring)

We hebben allemaal periodes waarin we de focus liever meer op ons privéleven leggen, en periodes waarop we graag gas geven om professioneel iets te bereiken. Bij Axxes is er altijd heel veel begrip geweest voor die balans. Als ik zin had om ergens voor te gaan, stonden zij klaar om alle ondersteuning te bieden die ik nodig had. Maar wanneer ik dan even tijd nodig heb om te bekomen, of wanneer ik privé iets heb dat aandacht vraagt, wordt er meteen naar oplossingen gezocht om dat mogelijk te maken. Als 3-voudig vader kan ik je verzekeren dat er regelmatig periodes zijn waar mijn gezin veel tijd opeist.

Competence Coach
(Hot for teacher – Van Halen)

Axxes was, en is nog steeds, in volle groei. In 2012 was er meer structuur nodig voor onze competentie-groepen. De functie van Competence Coach werd in het leven geroepen. Er als één van de mensen die actief was binnen onze .NET groep werd die functie mij aangeboden. Ik vind het fantastisch om mee vorm te mogen geven aan opleidingen, opvolggesprekken, Competence Centers en Axxes als organisatie. Er volgde dus een volmondig JA van mijn kant!

En ook hier was de nodige ondersteuning op zijn plaats. Als kersverse coaches waren we misschien wel competent in ons eigen vakgebied, maar dat betekent niet dat we de vaardigheden hadden om mensen te begeleiden, te motiveren en te ondersteunen in hun carrière en daarbuiten. Axxes huurde een trainer in om ons 4 keer per jaar een dagje op te leiden in vaardigheden die van pas komen als coach. Ondertussen is onze skillset al heel wat verbreed, maar we zetten die opleidingen nog steeds voort.

Mijn rol als coach geeft mij het gevoel dat ik het verschil kan maken voor meer carrières dan enkel de mijne, en dat is een fantastische gedachte!

Coaches Axxes

De coaches

Crash & Burn
(The Ideal Crash – dEUS)

Als je het gevoel hebt dat je alle uitdagingen kunt oplossen door gewoon een tandje bij te steken, dan ben je extra vatbaar voor een burn-out. Helaas zijn er maar weinig mensen die je daarvoor waarschuwen. Tot het te laat is. Ik dacht tot op dat punt dat ik me wel ‘zou herpakken’ als ik in een dipje terecht zou komen. Wel, gedurende 3 maanden in 2012 is er niets dat ik liever zou gedaan hebben dan ‘mezelf herpakken’.

Iedereen die er mentaal onderdoor heeft gezeten kan je bevestigen dat herstel geen evidentie is. Dat vraagt hard werk, veel confronterende gesprekken en vooral veel tijd.
Op geen enkel moment heb ik van Axxes telefoon gekregen waar de vraag ‘wanneer ga je terug aan het werk?’ was. Eerder ‘hoe gaat het met jou?’, of ‘wat kunnen we nog voor je doen?’ en zelfs ‘zou je je takenpakket graag aanpassen?’. En dat was precies wat ik nodig had.

The sky is he limit
(Stairway to Heaven – Led Zeppelin)

Ik ben iemand die graag het pad effent door iets voor de eerste keer te doen. Dat is een eigenschap die wel wat ruimdenkendheid vereist langs werkgeverskant. Want het ene idee is al gekker dan het andere. En ik moet eerlijk zeggen, het zijn ondertussen al wat initiatieven geweest: op weekend gaan met de .NET groep, het eerste fixed price project doen, het young graduate programma verbeteren, gastcolleges gaan geven, mijn taken als coach uitbreiden, opleidingen beginnen te verkopen, niet billable werk opnemen, een eerste Axxes conferentie organiseren, enz.
Maar telkens opnieuw was er aan de andere kant van de tafel een luisterend oor, een kritische vraag en uiteindelijk een volmondige GO!

En de toekomst?
(The Future”s So Bright – Timbuk 3)

Ik kijk met veel zin naar de uitdagingen die voor ons liggen. Een steeds groeiende .NET groep kwalitatief blijven coachen bijvoorbeeld. Voet aan de grond krijgen als spreker en lesgever. En dit uiteraard blijven combineren met technisch consultancy-werk, omdat ik in hart en nieren gewoon een developer blijf.

Gitaar Hannes

Maar ook tijd maken voor mijn gezin, en af en toe een gitaar te bouwen.

 

 

Dus, wat heeft Axxes ooit voor mij gedaan?

Als ik heel eerlijk ben, zo goed als alles. De groei die ik de voorbije 7,5 jaar heb gekend is enkel mogelijk geweest door een constante dialoog en een nooit aflatende steun in de rug. Als ik het zo teruglees wordt het bijna een liefdesbrief. Maar dat is niet erg, want ik houd van Axxes. En Axxes heeft al die liefde ook echt verdiend, door er als een goede partner altijd te zijn voor mij. In goede, en in kwade dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de auteur

Hannes Lowette

Hannes Lowette

Competence Coach .NET

Deel dit artikel

LEER ONS BETER KENNEN

Maak alvast beter kennis met Axxes en onze bedrijfscultuur!

Ook klaar om te groeien binnen Axxes?

Neem een kijkje op onze jobpagina of neem contact op om je mogelijkheden te bespreken.

Blijf op de hoogte van nieuws en updates in de sector