Axxes IT Consultancy

Axxes goes ‘Greenr’

Bijzonder trots zijn we op Greenr, een initiatief dat tot stand is gekomen door een enthousiaste groep Axxes’ers. Zij bouwden namelijk een applicatie die op een speelse manier onze Axxes collega’s sensibiliseert en aanzet om groenere gewoontes te creëren. Dankzij de Greenr app heerst er nu een groene mindset binnen ons bedrijf. We spraken met twee teammembers Lode en Robbe over dit initiatief.

Een leerproject mét impact

Het begon met een kleine user group enthousiastelingen die goesting hadden om iets productief te doen en zichzelf daarbij technisch te challengen. Er is veel kennis in-house en er valt veel van elkaar te leren. Zo’n project is ook de uitgelezen opportuniteit om eens een andere rol op te nemen of om te werk te gaan met technologieën die je nog niet in de praktijk hebt kunnen toepassen. Axxes ondersteunt in alle voorzieningen, aan de user group om een uitdagend leerproject te definiëren.

Tijd om eens een voorbeeld te stellen van wat technisch allemaal wel niet mogelijk is en welke mooie dingen we op korte termijn kunnen creëren, dacht deze groep. De keuze om iets te doen voor het milieu en de maatschappij was snel gemaakt. Daarbij vonden ze het belangrijk dat ze iets bouwen dat iedereen kan gebruiken en heel Axxes kan engageren.


“ GreenR is een applicatie, geen rauw concept. Met de applicatie proberen we elkaar op een speelse manier te sensibiliseren en kleine stappen te zetten naar een duurzame levenstijl. ”
– Lode Kennes, Technical Lead van het Greenr team

 

GreenR – Activering door gamification

Zo kwamen ze op het concept ‘Greenr’: een applicatie waarin Axxes een competitie organiseert rond het klimaat. Door verschillende challenges te vervolledigen kan je punten verdienen. Dit gaat van kleine challenges zoals de kraan dicht laten tijdens het tandenpoetsen, drinken uit herbruikbare bekers, het gebruik van een lunchbox,… tot het vervangen van ledlampen of een warme truiendag organiseren op het werk. Naarmate de impact of moeilijkheid van de challenges krijg je bepaalde punten toegekend. Deze challenges worden gesuggereerd en gevalideerd door de community. Op een algemeen scoreboard komt een overzicht van de groenste collega’s. Met de score kan je op basis van een eerlijk systeem rewards winnen, gesponsord door Axxes.

Mockups applicatie Greenr


“ We kozen bewust voor gamification. Op deze manier houden we het leuk en motiveren we onze collega’s om de applicatie te blijven gebruiken. We hebben ook eerder gemerkt dat gezonde competitie werkt. ”
– Robbe Rotthier, Project Lead & Scrum Master van het Greenr team

 

De technische opzet

Technische opzet applicatie GreenrVoor de technische opzet hield de user group eerst een brainstorm. De bedoeling was voornamelijk zichzelf challengen met nieuwe technologieën. Uiteindelijk koos het Greenr team ervoor om de applicatie volledig te laten draaien binnen Docker. De ontwikkelomgeving en de lokale databases staan dus in Docker, wat de set-up vergemakkelijkt. Verder gebruikten ze een vrij nieuw concept, Event Sourcing. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk roll-backs kan doen en fouten terugdraaien.

De connectie met frontend wordt met Blazor Server (.NET Core 3.1) gelegd. Deze zorgt ervoor dat je geen API laag meer moet bouwen. Blazor decoupled het updaten van componenten van het updaten van de UI. Updates van data of queries gaan over een SignalR connectie, eigenlijk gewoon een websocket. En omdat enkel het verschil in de dom tree, dus eigenlijk de relevante aanpassing van de view, over die connectie gaat, is dit nog snel ook. De constante connectie met de backend laat ook gemakkelijk notifications toe.

De architectuur draait op Azure waardoor het deployment proces wordt geautomatiseerd. Ze kozen voor een vertical sliced architectuur met CQRS. Door elke pagina apart te programmeren kunnen ze elkaar ook niet beschadigen. De code kan mooier ingedeeld worden en is tastbaarder. Als laatste werd de applicatie geïntegreerd met de Active Directory van Axxes. Zo kunnen onze collega’s automatisch inloggen met hun Axxes account.

“ We daagden onszelf uit door een vrij nieuw concept te gebruiken, Event Sourcing. Hierdoor wordt elke actie of ‘event’ op de website bijgehouden en kunnen deze gemakkelijk teruggedraaid worden bij fouten. ”
– Lode

 

De lancering & new releases

Begin januari werd de applicatie binnen Axxes gelanceerd. De reacties waren positiever dan het team had verwacht. Greenr werd meteen zeer actief gebruikt, na de eerste dag waren al 400 challenges volbracht en ook de validaties gebeuren super snel. Dat toont aan dat onze collega’s feeling hebben met duurzaamheid en zich willen inzetten voor het klimaat.

Voor de toekomst hoopt het Greenr team dit enthousiasme aan te houden. Ze zouden graag enkele seizoenen actief blijven. Er zijn ondertussen al verschillende updates gebeurd. Zo werden er bijvoorbeeld categorieën bepaald en hiervoor aparte scoreboards opgezet. Ze luisteren ook naar de feedback om de gebruiksvriendelijkheid zo optimaal mogelijk te maken en de applicatie te verbeteren. Binnenkort zullen ze ook integraties doen met Strava en andere sportieve challenges in kader van ‘Axxes works out’.

Sterk werk!

Greenr blijft verder werken aan de applicatie. Maar we hebben nu toch al aangetoond dat we bij Axxes een verschil zijn aan het maken. En dat de mensen van Axxes wat in hun mars hebben, sterk werk Greenr team! Welverdiende credits aan Arne Van Bael, Dries Donckers, Jesse Verbruggen, Jelle De Vleminck, Johan Laebens, Lode Kennes, Pauline Depuydt, Pieter-Jan Dergent, Robbe Rotthier, Rutger Van Der Auwera, Tom Anckaerts & Tom Houben.

Greenr team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over de auteur

Annelies Wellens

Annelies Wellens

Online Marketeer

Deel dit artikel

LEER ONS BETER KENNEN

Maak alvast beter kennis met Axxes en onze bedrijfscultuur!

Op zoek naar sterk werk?

Neem contact op!

Blijf op de hoogte van nieuws en updates in de sector